» До уваги споживачів ТОВ «КППВ»

ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ТОВ «КППВ»!

     Наказом Мінрегіону  від 28.12.2021 №358,  який зареєстрований  в Міністерстві юстиції України  27.01.2022  за N 93/37429, внесено зміни до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2018 року N 315, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 28 грудня 2018 року за N 1502/32954  та  викладено її  у новій редакції. Що передбачають ці нововведення?

     Так, послуга з постачання теплової енергії тепер розподіляється між всіма співвласниками багатоквартирного будинку на загальнобудинкові потреби,  на опалення житлових та нежитлових приміщень, та на теплову енергію, яка надходить від ділянок транзитних трубопроводів в приміщеннях з індивідуальним опаленням та/або окремих приміщень з транзитними мережами опалення. Послуга розподіляється пропорційно до опалювальної площі приміщення Споживача.

     Загальнобудинкові потреби на опалення – це витрати на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі.

     В результаті функціювання внутрішньобудинкової системи опалення за рахунок тепловиділень від ізольованих розподільчих трубопроводів, які розташовані в будівлі створюються благоприємні умови для нормальної роботи інших інженерних комунікацій будівлі, зокрема, мереж водопостачання та водовідведення, електричних, газорозподільних  мереж.

     Нарахування за постачання теплової енергії здійснюється у будівлі в цілому за розрахунковий місяць за показниками комерційного приладу (будинкового лічильника), а у разі його відсутності вартість опалення розраховується на основі нормативного теплового навантаження  будинку і залежить від фактичної кількості годин постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря.

     У разі відсутності у виконавця розподілу комунальних послуг даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах, обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення , може бути визначений спрощено – як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі:

          для 1 – 5 поверхової будівлі – 25 %;

          для 6 – 10 поверхової будівлі- 20 %;

          для будівлі вище 10 поверхів – 15 %.

     Отже споживач,  який опалює приміщення з допомогою системи ЦО, в результаті розподілу пропорційно до опалювальної площі цього приміщення, оплачує свою частку за  послугу з постачання теплової енергії для опалення займаного приміщення та частку за  загальнобудинкові потреби на опалення.

     Споживач, який  опалює приміщення індивідуальною системою,  в результаті розподілу пропорційно до опалювальної площі цього приміщення, оплачує тільки свою частку за загальнобудинкові потреби на опалення.  Крім цього йому нараховується плата  за теплову енергію, яка надходить від ділянок транзитних трубопроводів, якщо вони проходять через  його приміщення.

Поправкові коефіцієнти для розподілу обсягу спожитої теплової енергії

Повний текст змін у Методиці